Jong Divertimento

Haarlems Jeugdstrijkorkest voor kinderen tot 12 jaar -
o.l.v. Helena van Tongeren & Christiane Belt
Over Divertimento:

Stichting Divertimento heeft twee strijkorkesten, Jong Divertimento en het Divertimento Jeugdstrijkorkest. Het Jong Divertimento is voor basisschoolleerlingen en heeft 2 lange projecten per jaar met wekelijkse repetities op woensdagmiddag van 17.00-18.15 uur in de Vrije Muziekschool Haarlem. Het Divertimento Jeugdstrijkorkest is voor leerlingen van het voortgezetonderwijs en werkt juist in korte projecten, daar dit beter met drukke schoolzaken te combineren is.

Jong Divertimento bestaat uit circa 20 kinderen tussen 6 en 12 jaar uit Haarlem en omgeving. Jong Divertimento is de kweekvijver voor Divertimento Jeugdstrijkorkest en werkt volgens dezelfde principes. Partijen kunnen per persoon worden aangepast zodat het spelen in Jong Divertimento voor iedereen een uitdaging is en blijft.

De repetities van Jong Divertimento zijn in de Vrije Muziekschool Haarlem, Weltevredenstraat 9 in Haarlem. Op woensdagmiddag van 17.00-18.15 uur.

info: www.jongdivertimento.com

Divertimento Jeugdstrijkorkest is een Haarlems ensemble met enthousiaste strijkers tussen 12 en 18 jaar. Zij spelen kamermuziek zonder dirigent en worden hierin opgeleid door Helena van Tongeren en Christiane Belt. Zij benadrukken het plezier van het samenspel, het reageren op elkaar en de passie voor muziek. Door de kamermuziek krijgen de leden de kans om hun eigen muzikale identiteit te ontwikkelen. Het eindresultaat (het concert) is natuurlijk belangrijk maar de leerweg gedurende het project is veel belangrijker. De solisten op de concerten zijn afkomstig uit Divertimento, zij kiezen hier zelf voor en hoeven ook niet de beste uit het ensemble te zijn. Zo wisselen de leden gedurende het concert van stoel, zodat iedereen het ensemblespel uit verschillende hoeken mee kan maken, een unieke ervaring voor iedere strijker. Het orkest studeert twee tot drie programma's in korte projecten per jaar in en geeft concerten op verschillende podia door Nederland en het buitenland.

info: www.divertimentojeugdstrijkorkest.nl 

Muzikale leiding:

Helena van Tongeren (1974) begon op 10-jarige leeftijd met vioollessen bij Ingrid de Vries. Vanaf 1990 kreeg zij daarnaast altvioolessen van Gert Jan Leuverink. In 1993 werd zij toegelaten op het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar zij altviool studeerde bij Jürgen Kussmaul. Na haar examen Docerend Musicus in 1998 werd zij toegelaten tot de tweedefase-opleiding met specialisatie kamermuziek. Al tijdens haar studie remplaceerde Helena regelmatig in het Koninklijk Concertgebouworkest en het Radio Filharmonisch Orkest. Helena van Tongeren is een gerenommeerd kamermuziekspeler. Als altiste van onder andere het van Dingsteekwartet, Lucebert Trio en het Nederlands Baryton Trio maakte zij vele tournees door Europa en de VS, won diverse prijzen op kamermuziekconcoursen en werkte mee aan verscheidene radio-, tv- en cd-opnamen. Sinds 2010 legt Helena zich extra toe op het docerende vlak. Naast een bloeiende lespraktijk coacht zij samen met violiste Christiane Belt Jong Divertimento en het Divertimento Jeugdstrijkorkest voor kinderen van 6 tot 18 jaar.

info: www.helenavantongeren.nl

Christiane Belt (1975) begon haar vioollessen op 8-jarige leeftijd. Zij studeerde viool bij Jan Repko en Lex Korff de Gidts aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Tijdens haar studie heeft zij een uitwisseling gedaan met de Sibelius Academie in Helsinki, Finland. Zij behaalde haar tweedefase-examen in 2002. Ze speelde veel kamermuziek in diverse ensembles, onder andere Soil ensemble voor muziektheater, waarmee zij voorstellingen maakte zoals: "Ten oosten van de zon, ten westen van de maan." (in coproductie met Paul Koek) Sinds 2003 heeft Christiane een baan als violiste in Holland Symfonia, en speelt ze zeer uiteenlopende programma's; onder andere muziektheater met Orkater ("Alice in Wonderland"), met het Nationaal ballet en het Nederlands danstheater. Ook is zij al jaren actief betrokken bij het educatieve programma van Holland Symfonia. Christiane geeft sinds 1997 met veel plezier vioollessen in haar eigen lespraktijk, aanvankelijk in Amsterdam en tegenwoordig in Haarlem. Samen met Helena van Tongeren richtte zij de twee Divertimento-orkesten op en geeft zij daaraan leiding. 

info: www.vioolles-haarlem.nl